Welkom bij

Duurzaam trouwen

Bride to be weddingplanner

Een duurzame bruiloft

In de afgelopen jaren is er een groeiend bewustzijn en bezorgdheid voor het milieu en onze eigen impact daarop. Als gevolg hiervan zijn veel koppels op zoek naar manieren om hun speciale dag niet alleen gedenkwaardig, maar ook duurzaam te maken. Omarm het concept van duurzame bruiloften, een opkomende trend die de vreugdevolle viering van liefde combineert met een bewuste inspanning om milieuschade te minimaliseren.

Create a sustainable

Wedding

Het is eindelijk zo ver, de trouwdag! Maar hoe ziet een duurzame bruiloft eruit en waar kan je allemaal rekening mee houden?  

Doen wat mogelijk is, niet alles kan

Een duurzame bruiloft omvat een reeks milieuvriendelijke acties, van de keuze van locatie en styling tot catering- en transportopties. Je streeft ernaar verspilling te verminderen, hulpbronnen te behouden en ethische en verantwoordelijke praktijken tijdens het hele evenement te ondersteunen. Door duurzaamheid te omarmen, kunnen aanstaande bruidsparen een bruiloft creëren die hun waarden weerspiegelt en een positieve herinnering genereert voor de toekomst.

 

 

Een van de belangrijkste aspecten van een duurzame bruiloft is de zorgvuldige selectie van een locatie. Koppels kiezen steeds vaker voor buitenlocaties of milieuvriendelijke locaties die eco-vriendelijke maatregelen hebben geïmplementeerd en beschikken over een green-key-certificatie. Deze locaties hebben vaak hernieuwbare energiebronnen, gebruiken organische en lokaal geproduceerde producten en hebben een kleinere ecologische voetafdruk. Door zo’n locatie te kiezen, genieten het bruidspaar en hun gasten van de schoonheid van de natuur terwijl ze de impact erop minimaliseren.

Het zal een dag uit je dromen worden waar een lach, traan en warm gevoel voorbij zullen komen. ♥

Reduce, Reuse, Recycle

Een ander cruciaal element van een duurzame bruiloft is bewuste consumptie. Dit omvat doordachte keuzes met betrekking tot decor, bloemen en eten. Je kunt kiezen voor herbruikbare of gehuurde decorartikelen, waardoor de behoefte aan wegwerpartikelen die een berg afval veroorzaken wordt verminderd. Als het gaat om bloemen, hebben snoeiafval, lokaal geteelde en biologische bloemen de voorkeur boven geïmporteerde uit Verweggistan. Wat voedsel betreft, ondersteunt het selecteren van lokaal geproduceerde, seizoensgebonden en biologische opties niet alleen lokale boeren, maar vermindert het ook de milieu-impact door het voordeel van de korte transportroute.

 

Trouwvervoer voor jezelf en voor je gasten is nog een ander aspect om te overwegen bij het plannen van een duurzame bruiloft. Het aanmoedigen van gasten om te carpoolen, het aanbieden van pendeldiensten of het selecteren van een locatie die gemakkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer, kan de koolstofemissies in verband met reizen aanzienlijk verminderen. Bovendien kunnen paren ervoor kiezen om de ecologische footprint van hun bruiloft te compenseren door projecten te ondersteunen, te doneren aan initiatieven van natuurliefhebbers of door zelf een boom te planten.

Duurzaam

Trouwen

Waarom kiezen voor een duurzame bruiloft?

Elke bruiloft  in Nederland produceert ongeveer 200 kg afval en 10 ton CO2, wat meer is dan het gemiddelde huishouden van 2,4 personen in een jaar produceert. Jaarlijks vinden er ongeveer 70.000 bruiloften plaats, met als gevolg een totale vervuiling van 13,9 miljoen kilo afval.
Nadenken over vermindering van gebruik van kostbare grondstoffen begint al bij het huwelijksaanzoek. Hoe sta je bijvoorbeeld tegenover het gebruik van familiegoud en diamanten die níet worden gemijnd voor de aanzoeksring . Een trouwjurk die wordt gemaakt van zijdezacht stoffen die wordt gewonnen uit pet-flessen of verras je moeder of oma met een korte trouwjurk voor het feest die is gemaakt van hun  al eerder gedragen bruidsjapon die op deze manier een tweede kans krijgt. Kietel jouw eigen creativiteit en laat de ideeën borrelen!

20 tips voor een duurzame bruiloft!

 

 1. kies een groene locatie
 2. vind trouwspecialisten die jouw visie delen
 3. beperk het aantal gasten
 4. verstuur kaarten van milieuvriendelijk papier of ga virtueel
 5. maak een huwelijkslijst met groene cadeau’s
 6. koop ethische trouwringen en diamanten
 7. maak een duurzame keus voor de trouwkleding
 8. trouw op een buiten-locatie
 9. hoe verzorg je het vervoer optimaal
 10. geef bruiloftsdecor een 2e kans
 11. hergebruik bloemen van de ceremonie voor de receptie en het feest
 12. doneer resterende materialen aan andere bruidsparen
 13. vervang rijst door confetti die oplost
 14. maak geen gebruik van wegwerpartikelen
 15. doe zaken met een cateraar die lokale producten gebruikt
 16. integreer vegetarische alternatieven
 17. een dinerbuffet levert veel restafval op
 18. in plaats van ballonnen kun je sterretjes of vuurwerk gebruiken
 19. maak van je trouwbedankjes groene herinneringen voor thuis
 20. kies een milieuvriendelijke get-away-auto

Latest blogs

Latest blogs

Volg WeddingFair op Instagram

♡ Bruidsbeurzen door heel Nederland
♡ Uitgever van ‘t Wedding Magazine
♡ Héél veel blogs & inspiratie

Bekijk de andere hoofdstukken

Planning

Met z'n tweeën

Services

Locatie

Budget

Shopping

Thema

Life After

Bruidegom

The big day

Volg een tijdsplanning