Fotograaf voor je bruiloft

De fotograaf van jouw bruiloft is een van de weinige leveranciers waar je de hele dag mee doorbrengt. Het kiezen van een huwelijksfotograaf die je volledig vertrouwt en waarmee je goed kunt opschieten, is enorm. Je moet ervoor zorgen dat je in alle opzichten bij de fotograaf of fotografen in de “mood” bent en dat hij of zij je gelukkig maakt en je op je gemak kan stellen.

In tegenstelling tot het werk van je andere trouwspecialisten (zoals muziek, bloemstukken en taart), zijn foto’s in eerste instantie niet dingen die je kunt horen, ruiken, proeven of zelfs zien – je moet op je professional vertrouwen. Er staat veel op het spel, dus als je je afvraagt ​​hoe je een fotograaf voor de trouwdag moet kiezen, zijn we er om je te helpen. Je moet verder gaan als het gaat om onderzoek om ervoor te zorgen dat je het werk van de fotograaf leuk vindt. Maar wat nog belangrijker is, je moet iemand vinden bij wie je echt geniet, want je zult veel tijd met hem of haar doorbrengen.

01. Een Bruidsfotograaf of een goede vriend vragen?

Waarschijnlijk heb ook jij deze discussie gevoerd met vrienden of familie die betrokken zijn bij de voorbereiding van jouw trouwdag. Kiezen jullie een amateurfotograaf, een vriend die de foto’s van jullie trouwdag (gratis) gaat vastleggen? Of kiezen jullie juist voor een professionele fotograaf die wat meer van jullie trouwbudget vraagt, maar voor onvergetelijke, vastgelegde herinneringen zorgt.

Niemand wil degene zijn die na zijn trouwdag zegt; “hadden we maar langer over de fotograaf nagedacht en wat meer tijd genomen om een goede afgewogen beslissing te nemen…. We hebben meer tijd in bloemen, trouwlocatie, trouwjurk, kapsel en taart gestoken…. en nu hebben we geen mooie foto’s om eraan herinnerd te worden!” Wees niet zuinig op een goede fotograaf. Aan het einde van de dag zit jij met prachtige foto’s of juist –levenslang- met foto’s waarvan je hart breekt. Dit door de juiste of de verkeerde keuze te maken.

02. Vind de fotograaf die bij je past

Met andere woorden: zoek iemand die dezelfde soort energie heeft als jij. Als je een serieus, piekerend artiesttype inhuurt, maar je bent zelf een heel gelukkig, opgewekt en dwaas persoon in hart en nieren, dan zal daar een mismatch van persoonlijkheid zijn. Het is net als in elke andere relatie in je leven: omring jezelf met goede mensen. De fotografie zal er beter door zijn, en belangrijker nog, je ervaring tijdens je trouwdag.

Hoe doe je dat? Zorgvuldig onderzoek en selectiviteit met betrekking tot professionele vaardigheden, artistieke stijl en persoonlijke houding. We hebben een stapsgewijze handleiding samengesteld voor het kiezen van een fotograaf voor de bruiloft om ervoor te zorgen dat jij jouw perfecte match vindt.

03. Fotograaf vinden op een trouwbeurs

Trouwbeurzen zijn een geweldige manier om het perfecte leveranciersteam te vinden. Ik ga me concentreren op 5 manieren waarop ze je kunnen helpen bij het kiezen van een trouwfotograaf. Als je deze eenmaal hebt gelezen, weet ik zeker dat je ze graag wilt bezoeken en beginnen met het plannen van je trouwdag.

Je kunt met meer dan 1 fotograaf vrijblijvend het gesprek aangaan. Voel de warmte van de handdruk en zie de houding en her verloop van het gesprek.

Het is ontspannen sfeer en door het zachte geroezemoes op de achtergrond kun je elke vraag stellen die je wilt.

Bekijk de verschillende stijlen en krijgen een goed gevoel als je jouw stijl herkent en hebt gevonden.

Verzamel foldertjes en informatie. Trek je even terug voor overleg en maak dan een persoonlijke afspraak om alle details te bespreken.

Hier vind je een overzicht van trouwbeurzen

04. Kies jouw stijl

Allereerst: jij en je partner moeten beslissen welke fotografiestijl je leuk vindt. Er zijn verschillende opties, denk aan: kunstzinnig, fotojournalistiek en donker en stemmig. Fotografen zijn over het algemeen gespecialiseerd in een of twee stijlen. Probeer te identificeren wat je niet leuk vindt voordat je begrijpt wat je wel leuk vindt.

Als je eenmaal hebt vastgesteld waar je je toe aangetrokken voelt, kun je een diepere en specifiekere duik in die richting maken. Als je weet welke esthetiek het beste bij jouw bruiloft past, kun je jouw zoektocht verkleinen en een professional vinden die jouw visie op huwelijks= fotografie tot leven kan brengen.

05. Stel een budget vast

Zoals met elk aspect van het plannen van een bruiloft, is ´t het beste om een ​​budget vast te stellen voordat je boekt. Weet je niet waar je moet beginnen? Lees van tevoren de  wedding-budgetplanner. Het maakt niet uit hoe je staat als het gaat om zaken als snacks op de late avond of extravagante bloemstukken, de meeste aanstaande bruidsparen zijn het erover eens: prachtige trouwfoto’s zijn een must.

Lang nadat de geloften zijn uitgesproken en de ontvangsthal is opgeruimd, vertellen jouw trouwfoto’s het verhaal van jullie grote dag en leggen ze de speciale momenten vast die je koestert. Het vinden van de perfecte trouwfotograaf lijkt misschien overweldigend, maar als je eenmaal de basisprincipes van kosten en contracten begrijpt, is het een vrij eenvoudig proces. Nederlandse bruidsparen besteden ca. 10% van hun budget aan foto- en videografie met een minimum van €1000. Het kan ook makkelijk €2500 worden als je op veel verschillende locaties  bijzondere momenten wilt vastleggen.

06. Interview de fotograaf

De pro’s zijn het erover eens: je moet het meeste van je onderzoek doen vóór het interview, zodat je je op de persoonlijke band met potentiële fotografen kunt concentreren. Er zijn echter enkele belangrijke vragen om af te vinken. Bijvoorbeeld:

  • Heeft u een vergunning en bent u verzekerd?
  • Hoeveel jaar ervaring heb je met het fotograferen van bruiloften?
  • Wat is de doorlooptijd voor het terugkrijgen van een volledige reprotage?
  • Mogen we alsjeblieft een paar volledige trouwreportages zien?
  • Krijgen we de rechten om afdrukken te maken?
  • Maak je een back-up van je foto’s? Zo ja, voor hoe lang?

Zodra je de technische vragen uit de weg hebt geruimd, kun je meer persoonlijke vragen stellen. Praat over je persoonlijke stijl: hoe ziet je huis eruit? Waar winkel je? Wat boeit je persoonlijk of wat vind je het belangrijkst aan de trouwfoto’s? Hoe meer de fotograaf te weten komt over wat jij aantrekkelijk vind, hoe beter zij je van dienst kunnen zijn.

07. Indringend gesprek over wensen en gewoontes

Stel vervolgens specifieke vragen over hun proces. Zorg ervoor dat de fotograaf voor JOU fotografeert. Vraag een fotograaf naar hun aanpak van de  trouwdag. De fotograaf moet hun pre-bruiloft, de trouwdag en post-huwelijksproces uitleggen.

Een vraag die er echt toe doet: Wat maakt jou anders dan andere fotografen? Hun antwoord zal meer informatie over jouw trouwspecialist onthullen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Tot slot, wees niet bang om lastige vragen te stellen.  Vraag hen hoe ze omgaan met last-minute veranderingen, hoe ze helpen bij het poseren, hoe ze je zenuwen helpen kalmeren en je zelfs geruststelling geven wanneer je het het minst verwacht. Je wilt iemand die voor één dag je beste vriend is en gaat voor de gladiolen die de winnaars aan het einde van de dag ontvangen.

08. Geef eventuele zorgen vooraf aan

Een andere geweldige manier om de connectie met jouw trouwfotograaf te testen, is door jouw zorgen van te voren kenbaar te maken.

Misschien ben je cameraschuw, weet je niet hoe je moet poseren of maak je je zorgen dat bepaalde leden van het huwelijksfeest (zoals sommige bruidsjonkers) niet meewerken aan de groepsfoto’s.

Als je droomt van specifieke foto’s die normaal niet op een lijst met huwelijksfoto’s staan, breng dat dan ook ter sprake. Dit voert terug op het idee om een ​​relatie op te bouwen: als je iets zou vertellen aan een goede vriend of vertrouweling, moet je hetzelfde aan je fotograaf kunnen vertellen.

Als je je niet comfortabel genoeg voelt om dat te doen, werk je niet met de juiste fotograaf.

09. Eerst een love-shoot doen?

Als je nerveus bent over je fotodag, raden we je aan een testrun te boeken voor je trouwdatum. Het geeft je niet alleen prachtige verlovingsfoto’s (die je zelfs op je save-the-dates kunt gebruiken), het geeft je ook meer tijd om een ​​band met je pro te krijgen.

Betrokkenheidssessies stellen iedereen in staat om elkaar te leren kennen. Je kunt een idee krijgen van de persoonlijkheid en poseerstijl van de fotograaf – over het algemeen is het een blik op wat er in de toekomst gaat komen.

dieren op je bruiloft

10. Check het portfolio van de fotograaf

Het is ook een geweldige manier om te testen hoe comfortabel u ook met uw professional communiceert. Na de sessie kunt u uw foto’s bespreken en hoe u uw interactie vond. Bovendien kan je pro je zenuwen verlichten. Deze sessies zijn een geweldige manier voor stellen om zich op hun gemak te voelen voor de camera.

Een verlovingsshoot of loveshoot is natuurlijk niet nodig. Je kunt altijd naar de website van de fotograaf gaan. Een belangrijke stap is het huiswerk te doen voordat je iemand inhuurt: bekijk het portfolio van de fotograaf op Instagram met een stofkam. Ziet een van hun koppels er ongemakkelijk of ongelukkig uit? Dat zouden ze niet moeten doen.

En onthoud: het inhuren van een trouwfotograaf is een grote beslissing, dus voel je niet gehaast om er meteen een te kiezen. Neem de tijd – dit is een van de belangrijkste dagen van je leven. Je vertrouwt iemand toe om deze dag te bewaren door middel van foto’s.

Lees hier meer over fotograaf

Bekijk de trouwspecialisten die jou kunnen helpen

Lux Visual Storytellers

Olga Don Photography

Huisinga Fotografie

Judith Adriaansen Fotografie

Moments To Focus On

Made by Jantine Photography

Judimage Trouwfotografie

Forever Fotografie

Studio Framed

Grimm Fotografie

Your Moments Fotografie

Tessa van Huissteden Fotografie

Special Edition Photography

Stefan van Beek Fotografie

Pura Photography

Miriam Schouten fotografie

Bruidsmomenten

Your Moments Photography

Trouwfotomakerij

Nelleke Uenk | Trouwfotograaf

Wedding Stories Fotografie

Photos by Jil

We shoot love

Sher Takes Care

TrouwfotosvanDaan

Romy Fotografie

Azcona Fotografie

Maurits Hagen Fotografie

Suijten & Steenbergen

The color pink photography

Koolen Photography

KayPhoto4U

Trouwshoot

Jessica de Boom

Laura Oonk

Spaay Fotografie

Bart Rondeel

MD Pictures

Foto van Beek

HVL Fotografie

Stefan Heidekamp

BY VT Photography

Patricia Bollen

Rutger de Fotograaf

Yvonne Ros

Sweet Boudior

Absolut Fotografie

ASA Foto & Film

Fotograaf Joyce

Photos4ever

Marieke Zelisse

World White Weddings

DejaVu Reportage

Wicipix Fotografie

Lumi Fotografie

Ontmoet onze trouwspecialisten in het echt!

Allemaal personen die jullie de dag van je leven bezorgen.

Op de beurs kun je de photobooth uitproberen, de fotograaf ontmoeten,  bruidstaart proeven, het papier van het drukwerk voelen, in vervoering raken van een trouwjurk en je laten verblinden door schitterende sieraden.