Op de lange lijst met bruidsaccessoires om te winkelen om je trouwdag compleet te maken, is het bepalen van het beste type bruidsschoen voor bij de outfit - en het vinden van het perfecte paar - een topprioriteit. Voor sommige bruiden en bruidegoms is het de ultieme mode-zoektocht terwijl voor andere bruiden en bruidegoms het scoren van een goed paar trouwschoenen net zo eenvoudig is als het overwegen van comfort. Wat je prioriteiten ook zijn, aan het einde van de dag hebben je trouwschoenen een belangrijke rol te vervullen. Je moet ze leuk vinden, ja, maar je moet ze ook willen dragen - vaak voor lange tijd soms wel meer dan 15 uur... (denk daar even over na)

Hoe vind je de perfecte trouwschoenen?

01. Begin met het zoeken van trouwschoen opties

Hoewel het winkelen van de trouwjurk of het trouwpak vaak de prioriteit is, is er geen reden waarom je niet kunt beginnen met het onderzoeken van verschillende trouwschoenstijlen. Begin met online oriënteren. Online is er veel meer voorraad dan in de winkel en kun je dus veel meer trouwschoenen bekijken. Hierdoor kom je erachter wat je wel en niet mooi vind aan trouwschoenen. 

Maak een lijstje of een moodboard met de stijlen die je mooi vind, als je alles overzichtelijk hebt gesorteerd krijg je al veel sneller een duidelijk beeld van jou ideale trouwschoenen. Voor dat je meteen je trouwschoenen koopt is het belangrijk om nog iets verder te kijken dan de stijl van de schoenen.

02. Bepaal het materiaal

Trouwschoenen zijn er tegenwoordig in veel soorten materialen; leer, satijn, suede en kunstleer zijn de meest voorkomende materialen onder trouwschoenen. We hebben voor je op een rijtje gezet hoe je de beste keuze voor het materiaal kan maken.

  • Leren trouwschoenen; echt leren trouwschoenen staan erom bekend dat de schoen zich naar de voeten gaan vormen, dit kan in het begin een beetje oncomfortabel zitten maar als de schoen zich eenmaal heeft gevormd is het een van de meest comfortabele schoenen om te dragen op the big day!
  • Suede trouwschoenen; Geen zin in de traditionele leren trouwschoenen? overweeg dan Suede trouwschoenen. Vaak worden Suede trouwschoenen gekozen bij een winter-wedding of thema bruiloften zoals een boho-wedding
  • Satijnen trouwschoenen; gaan jullie trouwen in de zomer? Dan kan het zijn dat het met leren schoenen iets te heet onder je voeten word, leren schoenen hebben namelijk bijna een ventilatie. op een zomerse dag word er dan ook vaak aangeraden om voor trouwschoenen van satijn te gaan. Vooral onder bruiden zijn satijnen trouwschoenen erg populair!
  • Kunstleren trouwschoenen; 
trouwschoenen love-to-shop weddingfair

03. Denk aan de locatie en het thema

Net zoals je het weer controleert om er zeker van te zijn dat je de juiste trouwschoenen draagt is het net zo belangrijk om de locatie en het thema te te betrekken bij het selecteren van  trouwschoenen. Vooral voor bruiden is het extra belangrijk om de locatie mee te nemen in de keuze van de trouwschoenen. Als je een buitenceremonie hebt, op een grasveld of op het strand heeft dit invloed op hoeveel hak je moet dragen en wat voor soort trouwschoenen je wilt gaan dragen. Proberen om er sierlijk uit te zien als je door zand op het strand loopt , is veel moeilijker dan door een gangpad in een kerk.

04. De kleur van je trouwschoenen

Net als elke andere stijlbeslissing die je neemt voor je grote dag, hangt welke kleur schoenen je uiteindelijk zult dragen af van wat voor soort bruid of bruidegom je bent. Klassieke en traditionele bruiden en bruidegoms zullen waarschijnlijk worden aangetrokken door schoon wit, champagne, bruin tinten of marineblauw maar als je liever buiten de traditionele richtlijnen wilt stappen wees dan niet bang om buiten de doos te gaan in de kleurenafdeling. Als bruid kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om metallics te kopen als trouwschoenen of ga all the way met extra glitters. Als bruidegom kan je net wat meer spice geven om trouwschoenen met bijzondere printjes te dragen, of combineer opvallende sokken onder de schoenen. Op deze manier creeër je net wat meer ‘eigen’ aan de look.

05. Voor de bruid; één of twee paar trouwschoenen?

Geef prioriteit aan comfort op de grote dag! We zijn geneigd om bij de voorbereidingen van de look ons altijd maar op stijl te richten maar het is op de bruiloft belangrijk dat je zonder pijn de dag door kan komen. Het zou zonde zijn als je voeten zoveel pijn hebben dat je je schoenen uit moet doen om te genieten… tja, wat heeft het voor zin om ze te hebben? Als je als  graag op mooie heels wilt lopen is je eerste overweging om te bedenken hoe hoog de hak moet zijn, want hoe hoger de hak hoe meer druk op de voorkant van je voet komt en dit kan leiden naar pijnlijke voeten. Een hak van lage tot gemiddelde hoogte en zelfs een dikkere hak houden je veel langer comfortabel staan en dansen, en er zijn ook tal van prachtige brideflats!

Om toch de show te kunnen kunnen stelen op je high heels maar ook comfortabel de dag door te komen kan het een goed idee zijn om te kiezen voor twee paar trouwschoenen. Draag op de tijdens de ceremonie hakken en dans de hele nacht door op een paar comfortabele bride flats! Op een dag en nacht wanneer je waarschijnlijk twee keer zo lang op je voeten staat als je normaal staat heb je comfortabele schoenen nodig.

06. Wacht niet tot het laatste moment!

Hoewel het het beste is om je outfit te vinden voordat je je trouwschoenen kiest, moet je ze kopen en rond dezelfde tijd  – niet alleen omdat je moet uitzoeken hoe je je schoenen aan je look kunt aanpassen, maar (vooral bij bruiden) omdat je ze moet kopen voordat je de jurk past en aanpast naar de juiste maat. Je kleermaker heeft de exacte hoogte van je trouwschoenen nodig. Op die manier kunnen ze de lengte van je jurk aanpassen op basis van de hoogte van je trouwschoen voor een perfect gepolijste look!

 

Trouwschoenen Assepoester

07. Loop de trouwschoenen in!

koop de trouwschoenen niet op het laatste moment! Door optijd te zijn met het kopen van je trouwschoenen kan  je namelijk al beginnen met het inlopen van je schoenen. Het is een aanrader om na aanschaffing van de schoenen er al een aantal op te lopen vooral bij leren schoenen is dit echt een tip! Leren schoenen gaan in loop van tijd naar je voeten vormen. Zo kun je er al aan wennen en loop je ze meteen in, je wilt natuurlijk niet lopen op de blaren tijdens the big day! 

Nog een extra tip tijdens het inlopen; loop op verschillende oppervlaktes om onverwachte verassingen te voorkomen!

08. Nog wat extra tips!

  • Pak een overlevingskit in; dingen zoals pleisters en gel-inserts kunnen helpen als er onverhoopt toch wat blaren ontstaan.
  • Neem je trouwjurk mee als je op zoek bent naar bruidsschoenen, of als dat niet mogelijk is kijk dan of je een stuk stof mee kunt nemen. Dit is vooral handig voor bruiden die proberen de kleuren te matchen.
  • Als je de schoen die je zoekt niet kunt vinden, of het nu de juiste kleur of stijl is, overweeg dan om ze te laten maken.
  • Koop wat schoengrepen om aan de onderkant van je schoenen te plaatsen als ze een beetje glad zijn. Anders zou de oude truc om de onderkant van je schoenen op beton te schrapen het werk moeten doen!

 

Aan het einde van de dag is de keuze  je trouwschoenen een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar vergeet niet om comfort in de vergelijking te houden en zorg ervoor dat je beslist welk type schoen je wilt dragen voordat je naar die jurk gaat passen.

Lees hier meer over trouwschoenen

Bekijk de trouwspecialisten die jou kunnen helpen

Selysee Design hakken

Love-to.shop

Cupido Bridal Accessoires

Ontmoet onze trouwspecialisten in het echt!

Allemaal personen die jullie de dag van je leven bezorgen.

Op de beurs kun je de photobooth uitproberen, de fotograaf ontmoeten,  bruidstaart proeven, het papier van het drukwerk voelen, in vervoering raken van een trouwjurk en je laten verblinden door schitterende sieraden.