Delen

Ga naar de bride to be weddingplanner:

Bezoek een trouwbeurs!

Een corona-wedding door de lens van de fotograaf

Het is een bijzondere en gekke tijd. Niet alleen voor veel bruidsparen, maar ook voor alle trouwspecialisten die normaal gesproken druk bezig zijn met allerlei bruiloften. In deze periode is dat voor vele leveranciers erg moeilijk, zo ook voor de fotograaf. Karin van Kayphoto4u vertelt ons hoe zij de afgelopen periode heeft ervaren en laat ons vooral zien wat er nog wél mogelijk is!

Karin en Leon van KayPhoto4u hebben sinds de eerste persconferentie ondertussen al meer dan 40 ‘’corona-weddings’’ mogen fotograferen. ‘’Dit was boven verwachting veel’’, vertelt Karin. Ook hun dochter Priscilla werkt binnen het team van Kayphoto4u. Na de eerste persconferentie in maart hadden de fotografen erop gerekend dat er wel wat creatievelingen waren die een oplossing zouden bedenken, maar zij hadden nooit gedacht dat het er zo veel zouden zijn. Veel bruidsparen die rond maart het plan hadden om te trouwen hebben dit verzet naar september en oktober, waardoor er gedurende een aantal weken een enorme drukke periode aanbrak voor de fotografen. Er is ook een groep bruidsparen die hun bruiloft naar volgend jaar hebben verzet, deze bruiloften staan dus nog op de planning.

Op 21 maart, precies negen dagen na de eerste persconferentie hadden Karin en Leon al hun eerste corona wedding.

‘’Het was een bijzondere en emotionele ervaring’’ vertelt Karin. ‘’Het was een hele kleine groep mensen, maar het was enorm intens.’’ Wat hen het meeste is bijgebleven was de emotie bij de gasten. Een moeder die haar dochter niet mocht omhelzen na de ceremonie en daardoor begon te huilen doordat het simpelweg niet mocht. Dat was vrij heftig, vertelt Karin. Dit was ook wel de meest heftige bruiloft in de afgelopen periode die Karin en Leon hebben gefotografeerd. ‘’Het kwam soms enorm binnen, dat doet je als mens emotioneel veel.’’ Het bruidspaar van deze bruiloft moest last minute enorm schakelen, binnen een paar dagen moesten zij opzoek naar een nieuwe locatie, omdat de horeca in lockdown ging.

Karin en Leon werken graag met het ‘’friends for a day’’ concept.  Zij staan graag dicht bij het bruidspaar en proberen intens contact met hen te leggen en even bij elkaar te zitten op de dag zelf.

In deze bijzondere tijd was dat lastig, de connectie was anders, daarom bieden zij dan ook nu graag een luisterend oor voor de bruidsparen die veel stress hebben. Ook het werken met anderen lenzen was een noodzaak, om toch iedereen op de foto te krijgen, maar wel op de nodige afstand. In de ceremoniezaal was dit soms lastig, vooral in het begin was het dragen van een mondkapje onwennig, maar het moest omdat die 1,5 meter niet altijd gewaarborgd kon worden. Het was lastig om af en toe te zien dat mensen in het begin door natuurlijke behoeften die 1,5 meter per ongeluk vergaten, maar als fotograaf is het moeilijk om daar dan wat van te zeggen. In de eerste periode zag je dat de mensen het nog erg zwaar vonden om op zo’n huwelijksdag zich te houden aan de regels. In tweede periode zagen de fotografen dat de gasten zich wat meer bewust waren en bijvoorbeeld met mondkapjes binnenkwamen. 

Het meest lastige vonden de fotografen de eerste paar bruiloften.

‘’Alles wat je gewend was en wat je normaal deed moest anders’’. Wel zijn zij erg dankbaar dat zij veel ervaring hebben en ook konden vertrouwen op die ervaring, dat is iets waardoor zij snel naar een nieuwe benadering hebben geschakeld. Door deze professionaliteit is alles vrij goed en rustig verlopen. ‘’Wij hebben ons daarin niet zo laten leiden door alle stress en omstandigheden’’. De geestelijke impact die corona heeft op de gasten, is iets wat wij moeilijk vonden om te zien. Je merkte zeker wel wat gedragsverandering in de zin van communiceren. Als net de persconferentie was geweest, en je liet zélf net je traantje had je gelijk al een bruidspaar aan de lijn.

Op de een of andere manier zit er in ons hoofd dat er bij een huwelijk een feestavond hoort, of dat de feestavond eigenlijk het huwelijk is. Dat was een van de allerbelangrijkste dingen die de bruidsparen moesten loslaten. Dat was een belangrijk aspect. Wij gaven ook aan de bruidsparen mee: ‘’waarom wil je dit huwelijk?’’ Voor de een is dat het ja-woord voor de ander is dat eigenlijk het grote feest eromheen. Ga na wat je idee erachter is, en zo kom je erachter of je dat dit jaar graag nog wilt doen of beter volgend jaar kunt doen. Als je ‘noodgedwongen’ loslaat en uitgaat van je prioriteit is zo’n kleine bruiloft wel echt heel bijzonder. De beleving van het toch samen zo’n belangrijk moment te kunnen delen staan echte emoties niet in de weg. ”Het heeft ons laten zien dat een huwelijk ook heel mooi kan zijn als het intiem en klein is. Het was anders dan wij van tevoren gepland hadden, maar kregen wel het inzicht dat het op deze manier ook uniek en bijzonder is.’’

De fotografen van Kayphoto4u hebben afgelopen periode regelmatig contact gehad met veel leveranciers in deze branche. Helaas hebben veel van alle collega’s een enorm zwaar jaar achter de rug, alles viel als een kaartenhuis in elkaar. ‘’Wij hebben zeker steun aan elkaar gehad door verhalen te delen en gaan vol goede en positieve moed verder!’’ ♥

Karin - fotograaf
Karin - fotograaf info@kayphoto4u.nl
Lees verder
KayPhoto4u Personal Art Wedding Photography is al meer dan 10 jaar een begrip in de wereld van trouwfotografie. Het team gaat niet voor ‘gewoon wat leuke kiekjes’ van je huwelijk. Dankzij hun unieke werkwijze bieden zij een pure & zeer persoonlijke beleving en daarmee een prachtige herinnering voor het leven! KayPhoto4u is door de jaren heen al meer dan 10 keren bekroond met prijzen van de Masters of Dutch Wedding Photography & de prestigieuze Wedisson Awards.

Dit kan ook interessant voor je zijn:

weddingplanner jaarboek gratis bij weddingfair

Jouw eerste cadeau: het Bride-to-be WeddingPlanner Jaarboek.

Dat kan alleen bij WeddingFair, omdat wij vinden dat bij een huwelijk een cadeau hoort. Bij een bezoek aan een van onze trouwbeurzen krijgt het bruidspaar het Jaarboek van de Bride to be weddingplanner cadeau!