Reportage

Een trouwpak opmaat kopen? Hoe doe je dat?

Als je een trouwpak gaat kopen wil je goed beslagen ten ijs komen. “Een goede voorbereiding is het halve werk” is nog steeds een gezond uitgangspunt. Daarom hebben wij samen met een bruidegom-to-be een afspraak gemaakt bij Ibrahim Tosun. Deze maatpakkenspecialist neemt ons mee in een rondleiding door het koopproces van een trouwpak op maat.

Powered by WeddingFair, Ibrahim Tosun en Nurmya Vaane-Tuharea 

Inhoud

Een trouwpak op maat hoeft echt geen rib uit je lijf te zijn. Vanaf 900 euro word je van top tot teen in het pak gehesen. Gemiddeld mag je op 1.200 rekenen.

Onze bruidegom-to-be wordt ontvangen aan een flinke houten tafel. De zee aan ruimte wordt snel in beslag genomen door koffie van vers gemalen bonen, gekoeld water en een berg aan stoffen met verschillende kleuren en motieven. We zijn gestart!

Stap 1. Je begint met het selecteren van materiaal

Materialen voor 1000 en 1 unieke trouwpakken op maat.

Ibrahim legt stofstalen op tafel en laat jou voelen aan het materiaal. Dat gevoel is belangrijk omdat je dat ook op je lichaam voelt tijdens het dragen van het pak. Er wordt alleen gewerkt met natuurlijke stoffen zoals: katoen, linnen, wol, zijde, wol/mohair en kasjmier.

Stap 2. Kies je seizoen, kleur, motief, snit en stijl, knoopsgaten, voering, kleur van de stiksels

Details van jouw Trouwpak op maat en de nieuwste trends

Je vervolgt je zoektocht naar jouw unieke kostuum met de keuze voor het motief en de kleur van de stof. Wil je een lichte en dunne zomerse stof, een warm winters materiaal of ga je liever voor een 4-seizoenen pak wat je het hele jaar kunt dragen? Effen en glad, met een geweven ruwere structuur, een streep of een ruit?

Voor een Ibiza-wedding op het strand kies je natuurlijk andere materialen en kleuren dan voor een Kasteelhuwelijk. Kies je voor Glamour dan ga je voor zwart met enkele gouden of zilveren details. De vrijgevochten hipperikken kunnen dan gerust met de blote-voeten look in chique loafers onder een broek die nét even een centimeter korter is. En vergeet de stoere looks niet van de altijd sinister gestylde Peaky Blinders . Misschien is zo’n English Style Vintage Look jou op het lijf geschreven? Ga er dan voor!

Revers zijn de links en rechts teruggevouwen voorpanden, in het verlengde van de kraag, aan de voorzijde van een colbert. Je kunt onderscheiden 3 basisvormen herkennen: opgesneden revers, haak revers, ronde sjaalkraag. In de linker revers van colberts voor mannen is meestal een knoopsgat aangebracht. Zo’n knoopsgat wordt gebruikt voor het bevestigen van een corsage of andere knoopsgatversiering.

Jasje open, jasje dicht. Bij binnenkomst is het juiste knoopje gesloten. Tijdens het zitgedeelte is het jasje open. Voor het Ja-woord sta je op én gaat het knoopje weer dicht. ZOENEN doen je met het knoopje open!!

90% van de bruidegoms kiezen voor een broek mét riemlussen. Daarbij is het dan verplicht om een riem te dragen. Het mag in de kleur van je schoenen maar spannender is ok toegestaan. De wijdte van de broekspijpen is afhankelijk van stijlkeuzes en comfort. Gebruikelijk is 19 à 20 cm. En een afstand tot de grond van ongeveer 4 cm. Als je een grote schoenmaat hebt kan de pijp iets breder zodat je voeten niet zo uitsteken. De smalle broekspijp zien we steeds vaker in het straatbeeld. Zo’n smalle broek is bedoeld voor het “blote voeten effect”. En draag je zonder sokken of met onzichtbare footies.

Het gilet heeft een frisse, nieuwe look gekregen. De functie van het gilet is tegenwoordig vooral om je outfit op te leuken en een stijlvolle twist te geven. Casual én gekleed, het gilet kun je altijd aan! Het gilet bij je trouwkostuum kan in hetzelfde materiaal en kleur als het pak. Maar je mag ook spelen met je outfit en dan kun je kiezen voor een gilet in contrasterende print met het kostuum. Er zijn 7 verschillende vormen. Het gilet moet lang genoeg zijn om de tailleband te bedekken. Het is een slordig gezicht als het overhemd tussen het gilet en de broek uitkomt.

Stap 3. Eindelijk! Jouw lichaamsmaten worden gemeten

Jouw vorm en houding bepalen de maat en de looks.

Denk jij nog steeds dat jouw lichaam maar 1 set maten heeft? De weddingtailor weet het beter! Hij onderzoekt ook jouw bouw en houding. Verschillen vind hij terug bij de maatsessie.
Voor de perfecte maat en pasvorm van jouw trouwpak op maat zijn 3 maten belangrijk:
lichaamsmaten, gevoelsmaten en houdingsmaten. Tijdens dit proces kan opvallen dat één van jouw schouders hoger is dan de andere of de buik iets meer aanwezig is dan de billen. Om dit onzichtbaar te compenseren zijn en verschillende oplossingen beschikbaar.

 

De lengte van het colbert wordt afgestemd op jouw pantalon en de hoogte van de billen. Niet te lang of te kort. Geheim verklappen?! aan de opengewerkte knoopsgaten in de mouwen, soms zelfs met een afwijkende kleur stiksel, herkent de tailor direct een trouwpak op maat. Dát detail kan namelijk nooit meer worden nagemaakt als het pak kant en klaar is.

Het jasje moet ook in balans zijn met zichzelf. Staat de stof bol bovenaan de mouwen? Dan is het te groot en te wijd. En zie je rimpels, dan is het colbert te klein en te krap.

Laat de trouwdatum en/of naam van je aanstaande borduren in de kraag of voering!

Stap 4.Jouw passessie begint met referentiepakken

De eerste impressie van jouw trouwpak-op-maat verschijnt in de spiegel

Als de maatsessie is afgerond ga je een passessie doen. Hiervoor hangen in elke maat en verschillende modellen zogenoemde “referentiepakken” klaar. Deze zijn bepalend voor het gevoel wat een pak jou geeft. Je snapt het al, we zijn bij de gevoelsmaten beland. Eindelijk krijg je een gevoel bij jouw aanstaande pak. Hoe voelen de mouwen en de pijpen; voelt het comfortabel, te strak of te flubberig. Dit is jouw moment om alle details naar jouw hand te zetten. Iets korter, langer, wijder, smaller of…. Jij zit aan het roer en kunt alle knoppen bedienen.

De meeste grooms-to-be nemen hun eigen grooms gang mee. Hun specialisme is dat ze de bruidegom het beste kennen. Het kan een vader, schoonvader, broer, een goede vriend of zelfs je (schoon)moeder zijn. Niet allemaal tegelijk s.v.p. dan krijg je eenvoudigweg te veel input en meningen.

Een trouwpak-op-maat kopen en laten aanmeten is heel andere koek dan een doordeweeks kloffie kopen. De zorg en aandacht die je krijgt als je je laat voorlichten voor het mooiste trouwpak zullen je dan kunnen verbazen. Neem het mee in jouw eigen waardering voor de bruidegom in een zeer verzorgd pak, die je binnenkort zelf bent. Je bent de mooiste verschijning naast jouw geliefde en dat mag iedereen zien en weten.

Dit artikel is onder dankzegging tot stand gekomen met medewerking van

Ibrahim Tosun Ondernemer en afgestudeerd modestylist met een sterke achtergrond als financieel  consultant. Ervaren in fashion en kledingindustrie. Atelier voor maatpakken in Den Haag / Rijswijk
www.ibrahimtosun.nl

Nurmya Vaane-Tuharea Ondernemer, fotograaf en docent fotografie. Met een sterk gevoel voor natuurlijke, pure en oprechte beelden. Ik maak foto’s die jullie zijn en verhaal weerspiegelen.
www.byvtphotograhy.nl

Erencan Demirel
Student commerciële Economie aan de Hogeschool van Rotterdam met een groot gevoel en interesse voor mode.

Lotte van Duijn Student Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Leiden. Buromanager bij WeddingFair. Organisator en coördinator van de shoot.

Yvonne Twenhaar Uitgever van Bride  to be Weddingplanner en verantwoordelijk voor de tekst bij de shoot trouwpak-op-maat.

Lees de overige reportages van de Bride to be weddingplanner!

weddingplanner jaarboek gratis bij weddingfair

Jouw eerste cadeau: het Bride-to-be WeddingPlanner Jaarboek.

Dat kan alleen bij WeddingFair, omdat wij vinden dat bij een huwelijk een cadeau hoort. Bij een bezoek aan een van onze trouwbeurzen krijgt het bruidspaar het Jaarboek van de Bride to be weddingplanner cadeau!