Een bruidstaart is natuurlijk het lekkerste verwenmoment van je bruiloft, en ook genieten kan tegenwoordig met respect voor de natuur. Om je bruidstaart wat duurzamer te maken zijn er een paar dingen die je kunt doen.
Vraag jouw patissier naar hun duurzaamheidsmaatregelen en adviezen. Veel leveranciers zijn bezig om hun bedrijven en producten te verduurzamen. Van het verbeteren van hun toeleveringsketen tot groenere energie.
Kies een leverancier die zo dicht mogelijk bij jullie locatie is. Het is belangrijk om een leverancier te kiezen die aansluit bij jullie trouwstijl en ethos. De meesten zullen een bepaalde afstand moeten afleggen om jullie bruidstaart op de locatie af te leveren. Houdt rekening met de transportkosten en de milieu-impact van de transportweg.
Waar kun je op letten?
- Lokale en seizoensgebonden ingrediënten
- Geen neplagen
- Herbruikbare verpakking
- Eetbare bloemen
- Styling met vers fruit
- Geen plastic decoratie
Stem het aantal porties af op het aantal gasten. Voedselverspilling kan een groot probleem zijn met bruidstaarten, en teveel bestellen zal daar zeker aan bijdragen. Als de bruidstaart dienstdoet als dessert kan ervoor worden gekozen kleinere porties te serveren. Ook zal niet iedereen hiervan gebruik maken. Voorkom restafval waardoor overtollige taart moet worden weggegooid.
Maak gebruik van lokale en seizoensgebonden smaakkeuzes of kies veganistische opties zodat iedereen mee kan genieten. Het kiezen van smaken die in het seizoen zijn, kan helpen om de voedselkilometers die aan jouw taart zijn gekoppeld, te verminderen. Evenzo kunnen veganistische opties de ecologische voetafdruk van je cake verminderen.
Neplagen worden vaak gebruikt in bruidstaarten om de illusie van een grotere taart te geven, of om praktische decoratieve redenen. Deze zijn echter gemaakt van polystyreen en worden over het algemeen weggegooid. Als je restjes hebt, kun je dit aan het personeel geven, het zelf invriezen of gasten mee naar huis laten nemen.
Vers fruit of verse bloemdecoraties zijn de beste opties als het gaat om een duurzame bruidstaart. Het fruit zal seizoensgebonden zijn, vaak ook biologisch. De bloemen zijn bij voorkeur biologisch geteeld of lokaal zonder chemicaliën en pesticiden. Als vers fruit en bloemen voor het bruidspaar niet werken, misschien omdat je een bepaald ontwerp of stijl in gedachten hebt, zijn er andere opties. Zijden bloemen bieden een geweldige tussenweg – ze kunnen worden hergebruikt en zorgen ervoor dat je tóch bloemen hebt, ongeacht het seizoen.
Een minder traditionele route is om de hele taart te vervangen door fruit! Watermeloen wordt vaak gebruikt omdat het kan worden gestapeld als een normale cake, goed is voor het milieu en het is heerlijk. Een andere op fruit geïnspireerde bruidstaart kan een Croquembouche zijn die volledig is gemaakt van aardbeien of een sweet table met alleen fruitsnacks, drankjes en desserts.
Find your Match!
- Miggels Taarten
- La Dent Sucree
- Bakkerij Nollen
- Trash’ure Taarten
- Gebakken door Simone
- Patisserie Simone
Wil je nog meer duurzame inspiratie? Lees dan verder!