Jullie gaan samenwonen, zijn pas getrouwd of hebben samen een huis gekocht. Na een zware verhuizing kun je eindelijk op die nieuwe bank zitten en samen gaan genieten. Dan komt ook het moment van de waarheid over alle vaste lasten die elke maand betaald moeten worden. Tja, hoe gaan jullie dit regelen? In dit artikel laten we je zien hoe je leert budgetteren!
Budgetteren leren kent geen goed of fout, iedereen doet dit hoe hij of zij dit fijn vind. De een houdt alles keurig bij met bonnetjes en de ander is hier minder nauwkeurig mee. Wel is het handig om in grote lijnen overzichtelijk te hebben hoeveel er waar naartoe gaat elke maand.
Budgetteren leren is makkelijker met één gezamenlijke rekening
Zo kun je ervoor kiezen om een gezamenlijke rekening te openen. Verdienen jij en je partner hetzelfde, of zijn jullie inkomsten verschillend? Je kunt ervoor kiezen om de verdeling aan te passen aan de vaste lasten of om maandelijks hetzelfde bedrag op een gezamenlijke rekening te zetten. Het voordeel van een gezamenlijke rekening is dat jullie je eigen rekening in stand houden en hierdoor geen gedoe hebben door geld van en naar elkaars privérekening over te maken. Samenwonen heeft de nodige financiële consequenties.
Ga er samen rustig voor zitten en bespreek hoe jullie dit in gedachten hebben. Als je samen op één locatie gaat wonen wordt je geen Siamese tweeling dus als je het fijn vindt kun je gerust een eigen privé-rekening aanhouden.
Budgetteren leren en samen sparen gaat sneller
Ook kun je een gezamenlijke spaarrekening openen. Jullie wonen samen en sparen waarschijnlijk zelf al, maar hoe leuk is het om samen naar een spaardoel toe te werken. Begin dan ook met het stellen van een mooi doel waarvoor jullie willen gaan sparen, dit maakt het sparen ook leuker! Bepaal hiervoor het budget dat jullie willen hebben gespaard en een termijn, bijvoorbeeld een verre reis naar het buitenland, of een nieuwe auto. Want samen sparen gaat veel sneller, dan alleen.
Er zijn hele leuke manieren van samen sparen. Bijvoorbeeld met de 52 weken spaarkalender. Hier spaar je 1 euro per week en dit oplopend. Dus in de eerste week 1euro, in de volgende week 2 euro week 3, 3 euro tot week 52 enz. Het lijkt een heel klein bedrag maar op deze manier spaar je met z’n tweeën € 2.756 euro. Een andere manier is om het bedrag dat aan het einde van de maand overblijft op de gezamenlijke rekening over te boeken naar de spaarrekening. Je bereikt je spaardoel en deelt het fijne gevoel “we can do this”.
Budgetteren leren: samen een begroting opstellen
Het is belangrijk om overzicht te houden in jullie in- en uitgaven. Dit kun je doen doormiddel van een huishoudboekje en hierin elke week op te schrijven hoeveel je waaraan uitgeeft. Dit geeft je een helder overzicht waar veel geld naartoe gaat en waar je wellicht op kunt besparen.
Vind je het fijner om dit overzicht digitaal te hebben dan kun je zelf of met behulp van templates en een overzicht in Excel maken. Ook hebben sommige banken hier een speciale app voor. Zo hebben banken de gripapp ontwikkeld om ‘grip’ te hebben op je geldzaken en categoriseert je uitgaven gelijk in verschillende categorieën, als vervoer, eten of winkelen.
Hier vind je de gripapp.
Budgetteren: Gun jezelf ook een eigen budget
Er zijn ook geldzaken die je buiten je gezamenlijke uitgaven wilt of moet houden. Maar die kunnen wel degelijk erg belangrijk zijn. Bij WeddingFair zijn we graag realistisch; wij weten dat aan de romantiek een einde kan komen en jullie besluiten uit elkaar te gaan. Je hoopt het niet, maar deze zaken kun je beter maar van tevoren bespreken.
Wie weet brengt één van jullie een bedrijf of een huis in de relatie; dat wil je direct en zeker regelen. Want wat gebeurt er met de meubels, wie blijft er in het huis wonen en wie neemt de hond of kat mee? Ook zaken als erfenis kun je laten vastleggen bij de notaris. En de kinderen die je al hebt als je gaat samenwonen of die in jullie tijd samen geboren worden willen ook graag liefde van de ouders ontvangen. Dát zet je het beste op een rijtje als je in liefde samenwoont en dan op papier zet. Zulke grote beslissingen neem je het best als je er allebei nuchter en onbelast in staat.
20 tips voor maximaal profijt van je geld
Een handige lijst die je zelf kunt aanvullen. Vraag ook tips aan vrienden en ouders.
- Doe één keer per week boodschappen voor minder verleiding
- Scan de kortingsstickertjes op de “vervaldag” en scoor 35-50% korting
- Stap regelmatig over van energieleverancier
- Wees zuinig op je telefoon zodat je kunt overschakelen op sim-only
- Zet je apparaten uit, niet op standby Check elk jaar de kosten van je zorgverzekering en stap over
- Overleg samen of je het eigen risico van de zorgverzekering verhoogd en een extra bedrag hiervoor op de spaarrekening zet
- Oriënteer online om prijzen te vergelijken maar koop lokaal
- Houd je inkomsten en uitgaven in de gaten, maak een begroting
- Leen of huur spullen die je heel zelden gebruikt
- Zoek naar actiecodes voor webwinkels en stenen winkels
- Kies voor een kleinere of deelauto
- Tank zo min mogelijk langs de snelweg
- Maak een weekplanning: bepaal wat er per dag wordt gegeten en plan dit voor een paar dagen of week vooruit
- Boek een vakantie indien mogelijk zo vroeg mogelijk of juist zo laat mogelijk
- Koop non-food producten in de aanbieding
- Koop groot in; wasmiddel, shampoo, make-up
- Let op uitverkoop bij kleding- en schoenwinkels
- Vervang oude huishoudelijke apparaten
- Let op het energielabel bij grotere aankopen
- Heb je het echt nodig? Consuminderen geeft extra ruimte voor leuke dingen 2Meer tips en een toelichting op de verschillende mogelijkheden vind je op de site “budgetteren kun je leren”
Budgetteren met jouw eigen maand van het budget
n wonen jullie al even samen, dan kunnen deze tips toch nog interessant zijn. Het is altijd goed om eens in de zoveel tijd even goed in je financiën te duiken en te kijken waar je misschien op kunt besparen. Ben je nu helemaal enthousiast geworden om al jullie financiën overzichtelijk te gaan maken? Go for it! Schroom niet een specialist of adviseur in de arm te nemen als je er samen niet uitkomt. Geld uitgeven, maar vooral geld overhouden voor leuke dingen zijn het waard! Op de site van het Nibud vind je nog meer interessante punten over samenwonen en alle money!