Na de huwelijksreis gaat, hoe saai dat ook mag klinken na alle feestelijkheden, het gewone leven verder. Je belooft tijdens de plechtigheid om het allemaal zo goed mogelijk te doen. Maar na de zorgeloze trouwerij en de romantische huwelijksreis komen er (mocht je nog niet samenwonen) veel meer zaken die je samen moet rooien.
Het grote geluk van de eigen woning
De huizenmarkt doet in deze tijd denken aan een drukke, lawaaierige, met papiertjes bezaaide werkvloer van Wall Street. Snel schakelen en overbieden lijkt de norm geworden. Daarom mag je je handjes dichtknijpen als je een eigen woning hebt. Die brengt wel de nodige administratie met zich mee: de hypotheek, zaken als inboedel- en opstalverzekering, de gezamenlijke bankrekening, en vooral goede afspraken om het allemaal draaiende te houden. Als de één beter is in het financiële gedeelte, kan de ander zich beter bezighouden met bijvoorbeeld onderhoud. Afijn, als je al samenwoont heeft dit zijn weg al gevonden, maar sommige stellen doen het op de traditionele manier. Dan begint het samenwonen pas nadat de bruid over de drempel is getild.
Ruimte gunnen
Bij dat grote geluk komt heel veel klein geluk kijken. Een mezennestje in de tuin, het uitzicht op een speeltuin waar je kinderen misschien avonturen gaan beleven, een middag rommelen in de keuken. Je huis wordt een plek waar je de voordeur dichttrekt om alle stress buiten te houden. Een eigen ruimte voor beide partners kan daaraan bijdragen: zo nu en dan wil je je terugtrekken. Wil de één bijvoorbeeld met vrienden Champions League kijken op een doordeweekse avond, dan is het wel zo fijn als de ander de ruimte heeft om wat anders te doen. Velen hebben het gemerkt tijdens de lockdown: samenwonen is elkaar letterlijk de ruimte gunnen. Zeker als er kinderen komen, of al zijn.
Life after the wedding Kinderen?
Of heb je allebei geen behoefte aan kinderen? Daar zijn ook genoeg redenen voor. Sommige mensen zijn er gewoon niet voor in de wieg gelegd om – naast een huishouden en in goede harmonie samenwonen – ook nog kinderen op te voeden. Een mens kan simpelweg erg aan zijn vrijheid gehecht zijn. Of misschien vind je wel dat de aarde niet bepaald met een tekort aan mensen te kampen heeft. Hoe je er ook in staat, het hoeft na de trouwerij en het betrekken van een woning niet automatisch de volgende stap te zijn. Wel is het belangrijk om dit uit te spreken. Net als blijven dromen – dat is gelukkig gratis en wie weet waar het je brengt. Zien we je terug in een aflevering van Ik Vertrek, het zou zomaar kunnen. Een ding is zeker: het grote geluk stopt allerminst na de plechtigheid.