Picture of Caitlin

Caitlin

Alle blogs

Delen

Ga naar de bride to be weddingplanner:

Bezoek een trouwbeurs!

Duurzame outfit voor de bruidegom

Duurzame outfit voor de bruidegom

In de zoektocht naar een milieuvriendelijke en duurzame bruiloft heeft de kleding van de bruidegom een enorm potentieel om een krachtig statement te maken. Sustainable fashion is een geweldige keuze voor de outfit van de bruidegom, omdat het ethische productie bevordert, de impact op het milieu vermindert en een bewustere levensstijl ondersteunt.

Hoe kan je als bruidegom kiezen voor een duurzame outfit? Hier zijn enkele ideeën om de kleding van de duurzame bruidegom te inspireren die bijdragen aan een gedenkwaardig feest dat ook vriendelijk is voor de planeet!

1. Organische stoffen

Om te beginnen zorgt het selecteren van een trouwpak of smoking gemaakt van organische materialen zoals biologisch katoen, hennep, wol, linnen of bamboe. Deze grondstoffen worden geteeld zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën, vragen minder water en vereisen een lager energieverbruik tijdens de productie waarmee ze een lagere impact op het milieu hebben.

2. Maatwerk

Door te kiezen voor een op maat gemaakt trouwpak kun je duurzame materialen kiezen en zorg je voor een perfecte pasvorm. Zoek naar kleermakers of ontwerpers die duurzame methodes en materialen gebruiken.

3. Vintage of tweedehands

Overweeg het dragen van een vintage pak of smoking. Winkelen bij vintage- of kringloopwinkels geeft je niet alleen een unieke uitstraling, maar vermindert ook verspilling door pre-loved kleding een nieuw leven te gunnen. Je kunt klassieke stijlen vinden of kiezen voor iets meer retro, afhankelijk van je persoonlijke smaak.

4. Ethische of Fairtrade merken

Zoek naar merken die prioriteit geven aan eerlijke handelspraktijken en zorgen voor ethische arbeidsomstandigheden. Deze merken gebruiken vaak duurzame materialen en betalen eerlijke lonen aan werknemers. Controleer op certificeringen zoals Fairtrade, GOTS (Global Organic Textile Standard) of B Corp om transparantie en authenticiteit te garanderen. Deze keurmerken staan voor eerlijke handel, milieuvriendelijke methodes en gebruik van meer dan 70% biologische materialen.

5. Natuurlijke kleurstoffen

Als je op zoek bent naar iets unieks, overweeg dan kledingstukken die natuurlijke kleurstoffen gebruiken. Deze kleurstoffen zijn gemaakt van planten, fruit of andere natuurlijke bronnen en ze zijn minder schadelijk voor het milieu in vergelijking met synthetische kleurstoffen.

Tips voor een duurzame look!

· Voeg vintage of upcycled accessoires
toe.
· Kies milieuvriendelijke stoffen zoals
biologisch katoen, hennep of bamboe.
· Overweeg op maat gemaakte opties.
· Doneer of verkoop het pak na de bruiloft.
· Kies voor fairtrade of ethisch
verantwoorde merken.
· Koop pre-loved pakken bij
kringloopwinkels of online platforms.
· Huur of leen een pak om verspilling te
minimaliseren.
· Kies voor tijdloze en veelzijdige stijlen.
· Ondersteun lokale en duurzame
ontwerpers.
· Gebruik milieuvriendelijke
reinigingsmethoden voor onderhoud.

6. Duurzame accessoires

Maak je look compleet met duurzame accessoires zoals vlinderdassen van biologisch katoen of bamboe, gerecyclede of geüpcyclede manchetknopen en zonnebrillen van hout. Vegan of plantaardige accessoires zoals schoenen, riemen en tassen zijn gemaakt met zo duurzaam mogelijke materialen zoals Piñtex, gerecycled plastic, microvezel kunstleer op plantaardige basis, biologische katoen en hennep. 

7. Reiniging

Traditionele stomerijmethoden maken gebruik van chemische middelen, meestal om vetvlekken te verwijderen. Als je kleding niet vies is kun je volstaan met het opfrissen met stoom – dus niet strijken!-  van jouw kledingstomer. Kreukels, vouwen en geurtjes verdwijnen als vanzelf

Met een milieuvriendelijke outfit geeft de bruidegoms het goede voorbeeld en kan hij anderen inspireren om bewuste keuzes te maken bij hun eigen feesten.  Vergeet niet dat duurzaamheid een reis is en dat elke kleine stap vooruit een verschil maakt. Door te kiezen voor een duurzame outfit voor de bruidegom, maak je een positieve impact op het milieu en steun je een meer ethische mode-industrie.

Find your Match!

  • Urban Bozz
  • Black Tie

Dit kan ook interessant voor je zijn:

weddingplanner jaarboek gratis bij weddingfair

Jouw eerste cadeau: het Bride-to-be WeddingPlanner Jaarboek.

Dat kan alleen bij WeddingFair, omdat wij vinden dat bij een huwelijk een cadeau hoort. Bij een bezoek aan een van onze trouwbeurzen krijgt het bruidspaar het Jaarboek van de Bride to be weddingplanner cadeau!