Delen

Ga naar de bride to be weddingplanner:

Bezoek een trouwbeurs!

Een traditionele Japanse bruiloft

Japanse bruiloften zijn er in verschillende soorten en stijlen. Van Westerse bruiloften tot aan traditionele bruiloften in Shinto-style. Maar hoe gaat zo’n traditionele Japanse bruiloft er aan toe?

Soorten ceremonies

In Japan kan je op verschillende manieren trouwen. Trouwceremonies zijn christelijk, boeddhistisch, shinto of non-religieus. De stijl waar een bruidspaar voor kiest heeft niet altijd met religie te maken. Bij Japanse bruiloften dragen bruiden een traditionele Japanse kimono of een Westerse witte trouwjurk. Ook de recepties zijn er in verschillende stijlen. Sommige worden gehouden in feestzalen van restaurants of hotels. Traditionele recepties worden vaak gehouden in tatami rooms, dit is een speciale heilige kamer in een woning. Ondanks de westerse invloeden op Japan, worden de meeste bruiloften gehouden in Shinto-style. Deze stijl komt af van het Shintoïsme, een belangrijke religie in Japan.  

 

Verbinding

Bij een traditionele shinto-wedding is het gebruikelijk dat de bruid en bruidegom zich samen omkleden, met de hulp van weddingplanners. De kimono’s die het bruidspaar dragen hebben namelijk meerdere lagen en is moeilijk om in elkaar te zetten. De ceremonie wordt gehouden bij een schrijn (heiligdom). Bij de ceremonie zijn alleen de naaste familie van het bruidspaar aanwezig. Een traditionele Japanse bruiloft begint met het verbinden van de twee families. De bruidegom en de bruid drinken samen met de familie 3 kopjes sake. Dit staat voor het delen van vreugde en verdriet tussen de bruid en bruidegom als getrouwd stel. 

Verbinding

De eerste, kleinste beker, wordt eerst aan de bruidegom geschonken, die ervan drinkt voordat hij deze aan de bruid aanbiedt. De tweede schenking gaat eerst naar de bruid en vervolgens naar de bruidegom. De laatste schenking gaat eerst van de bruidegom, dan weer naar de bruid. Aan het einde van de ceremonie worden er offers gebracht aan de kami (Shinto-goden). De bruid en bruidegom leggen de huwelijksgeloften af en wisselen vervolgens de trouwringen.  

japanse bruiloft

Shinto-wedding

Bij een bruiloft in Shinto-style draagt de bruid een traditionele witte kimono. Dit symboliseert zuiverheid en staat voor het verbinden van de twee families. Ook draagt de bruid een grote witte kap op haar hoofd. Deze kap is om de hoornen van jaloezie van de bruid te verbergen. De bruidegom draagt een zwarte kimono met het familiewapen erop. 

Een shinto ceremonie lijkt misschien een mooie maar simpele dienst, maar vergis je niet! De kosten van een Shinto-wedding kunnen namelijk al snel oplopen tot tienduizenden euro’s. Zo kost een volledige huwelijkskimono al snel tienduizend euro. Daarom kiezen veel bruidsparen ervoor om een kimono te huren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere kosten die erbij komen kijken.  

Westerse elementen

Na de ceremonie wordt het receptiefeest gehouden. Meestal wordt dit feest bezocht door 20 tot 200 gasten, waaronder familieleden, vrienden en collega’s van het bruidspaar. Tijdens het feest wordt er een maaltijd geserveerd, gezongen en de familie en vrienden van de bruidegom geven een speech. Tijdens het feest wordt er door de bruid meerdere keren van jurk gewisseld. Vaak wordt de jurk ingewisseld voor een westerse witte trouwjurk of de trouwjurk van de moeder van de bruid.  

In de afgelopen jaren worden er steeds meer Westerse elementen toegevoegd aan een Japanse bruiloft. Veel bruiden kiezen ervoor om tijdens het feest ook een witte jurk te dragen. Het snijden van de cake, het uitwisselen van ringen en de huwelijksreis zijn ook elementen die steeds vaker terugkomen. Westerse ceremonies worden vaak gehouden in een kerk en zijn vaak nog duurder dan een Shinto- wedding.  

Related blogs

weddingplanner jaarboek gratis bij weddingfair

Jouw eerste cadeau: het Bride-to-be WeddingPlanner Jaarboek.

Dat kan alleen bij WeddingFair, omdat wij vinden dat bij een huwelijk een cadeau hoort. Bij een bezoek aan een van onze trouwbeurzen krijgt het bruidspaar het Jaarboek van de Bride to be weddingplanner cadeau!