Picture of WeddingFair

WeddingFair

Alle blogs

Delen

Ga naar de bride to be weddingplanner:

Bezoek een trouwbeurs!

Hoe combineer je een stropdas met je trouwpak. Tips voor de bruidegom

In tips voor de bruidegom: hoe combineer je een stropdas met je trouwpak laten we zien dat bijna alles kan. DUS jouw persoonlijke smaak is bepalend voor jouw looks en stijl op de trouwdag.
Kleren maken de man en dat geldt ook voor de bruidegom. In een perfecte combinatie van kleuren en materialen voel jij je het meest op je gemak. Nu jij de kleur en stijl van je kostuum hebt gekozen ga je op pad om de perfecte stropdas bij je trouwpak te vinden.

Om deze zoektocht zo soepel mogelijk te laten verlopen, geven wij je een aantal tips, zodat je straks stralend naast je aanstaande voor het altaar staat!

Waar moet je op letten?

Er zijn twee elementen waar je op moet letten, bij het combineren van een stropdas bij je trouwpak, namelijk 1) de kleur en 2) eventuele patronen op de stropdas.

Allereerst: kleur. Een makkelijke manier om erachter te komen welke kleuren bij elkaar passen (complementair aan elkaar zijn), is door te kijken naar het kleurenwiel. Deze ken je misschien nog wel van de basisschool en is echt ontzettend handig! Als je het kleurenwiel hiernaast bekijkt, zie je dat blauw tegenover oranje staat, deze kleuren zijn dan ook complementair aan elkaar. Heb je een paarskleurig overhemd gekocht voor de grote dag? Dan kun je hier dus prima een groene stropdas bij combineren!

Over het algemeen staan warme kleuren het beste bij koele kleuren, maar je kunt er ook voor kiezen om kleuren in dezelfde tint te dragen. Dit noem je ton-sur-ton en kan er ook geweldig uitzien! Voor welke kleurencombinatie je ook kiest, zorg er altijd voor dat je stropdas donkerder is van kleur dan je overhemd!

Stropdassen en overhemden in allerlei kleuren...

Overhemden heb je in allerlei soorten kleuren. Elke kleur heeft zijn eigen uitstraling en het is dan ook belangrijk om na te gaan wat jíj wilt uitstralen op de bruiloft. Om je een beetje op weg te helpen, lichten we een paar van de meest gedragen kleuren voor je toe.

Pastel tinten

Misschien is een basic overhemd niets voor jou, dus hoe kun je wat kleur krijgen in je outfit? Een pastelkleurig overhemd creëert een zomerse vibe en zal het erg goed doen bij een grijs pak. Neem bijvoorbeeld een lichtgroen overhemd met een grijs pak. Een grijs pak met een lichtroze overhemd is een andere optie die uitstekend kan werken bij andere roze- of paarstinten, stel dat je een themabruiloft hebt waar paarse tinten overheersen. Heb jij een pastelblauw overhemd? Een donkerblauwe stropdas met textuur voegt diepte toe aan de outfit. Je kunt ook nog verder gaan en kiezen voor een stropdas met een patroon. Zo val je echt op!

Altijd een donkere stropdas bij een donker overhemd

Een donker overhemd is de perfecte manier om kleur toe te voegen aan je outfit. Een dieprood of een marineblauw overhemd ziet er geweldig uit met een zwarte stropdas: de truc is om het simpel te houden, het is moeilijk om gekleurde stropdassen te matchen met diepe tinten.

Als je kiest voor een zwart overhemd, raden wij je een grijs of een zwarte stropdas aan. Als je kleur wilt, ga dan voor een diep paarse tint. Donkere overhemden kunnen er in de zomer nog steeds geweldig uit zien.

 

Als je voor een marineblauwe of een bordeaux rode overhemd gaat met een grijs pak, houd de stropdas dan simpel, omdat het contrast tussen het pak en het overhemd al een statement op zich is. We raden een donkergrijze of zwarte stropdas aan met textuur.

Jouw stropdas en een blauwe overhemd; makkelijk te combineren

Het mooie van een blauw overhemd is dat het makkelijk is om er een statement mee te maken, afhankelijk van welke stropdas je erbij kiest. Voor een simpele en fool proof combinatie kies je voor een blauw overhemd, een marineblauwe stropdas en een grijs pak.

Hoe combineer je een stropdas met je trouwpak. Ben je meer een avontuurlijk type? Kies dan voor een rode of een oranje stropdas met een lichtblauw overhemd. Als je voor een mediumblauw overhemd kiest, ga dan voor een dieprode stropdas.
Een lichtblauw overhemd werkt ook heel erg goed met een paarse stropdas. Een diepere kleur zorgt ervoor dat je outfit er netjes en kleurrijk uitziet. Ga nooit voor een zwarte stropdas bij een lichtblauw gekleurd overhemd. Het is hard en je zult nogal opvallen (en niet op de manier die je wilt!). Groen kan lastig zijn om te combineren met blauw. Wij raden aan om een poederblauw shirt te combineren met een donkergroene stropdas. Dat is een veilige, maar goede keuze.

Stropdas en overhemd in ton-sur-ton kleurencombi

ton-sur-ton wil- letterlijk vertaald uit het Frans- zeggen, dat er een combinatie word gemaakt van kleuren in dezelfde tint, maar dan in een mix van donkere of lichtere nuance. Het is helemaal hip en zeker niet saai!

En allerlei patronen in de stropdas en/of het overhemd...

Net als dat kleur belangrijk is bij het samenstellen van jouw ideale trouwoutfit, spelen patronen ook een grote rol. Ook over patronen geven we hieronder wat uitleg.

Een patroon in je stropdas

Net als bij kleur, moet je voor een patroon kiezen dat het meest contrasteert met het pak en je overhemd. Vermijd het mixen en matchen van 3 verschillende patronen. Je wilt er natuurlijk niet als clown uitzien!

Patroonverhouding is zeer belangrijk bij het combineren van je stropdas met je overhemd en trouwpak. Hoewel patronen vergelijkbaar kunnen zijn, bijvoorbeeld een gestreepte stropdas bij een gestreept overhemd, is het absoluut noodzakelijk dat de patroonverhouding verschilt, bijvoorbeeld een bredere gestreepte stropdas bij een gestreept overhemd.

Voor heren die net beginnen met het dragen van verschillende patronen hebben wij twee opties op een rijtje gezet:

Één patroon, twee vaste kleuren

Een éénkleurig overhemd combineren met een stropdas met passend patroon en een effen trouwpak, zoals houtskool grijs of marineblauw, zorgt ervoor dat je er elegant uitziet, maar wel met een kleine twist!

Twee patronen en één vaste kleur
Mocht je júíst graag voor een interessantere trouwlook willen gaan, dan raden we je aan om je wel te houden aan het gebruik van twee patronen bij het overhemd en stropdas, niet meer. Omdat het patroon van een shirt over het algemeen meer details heeft dan dat van een pak, met levendigere kleuren en patronen, zorgt het matchen van de juiste stropdas op je shirt ervoor dat de combinatie echt goed uit de verf komt.

De juiste maat voor je overhemd kiezen

Nu weet je welke kleur overhemd je wilt en welke stropdas je daarbij kiest, maar hoe zit het met de pasvorm? Er is niets erger dan iemand met een te klein of te groot overhemd zien. Het ziet er vreemd en slordig uit. Maar geen zorgen! Het kopen van de juiste maat is eenvoudig als je eenmaal weet hoe.

Je maten opmeten: hoe ga je te werk?

Ga rechtop staan en meet de boord rond de basis van jouw nek, waar de kraag hoort te zitten (net onder de adamsappel). Het meetlint moet niet te strak zitten, je moet nog wel kunnen slikken. Houd één vinger tussen de hals en meetlint.

Nu moet je de overige maten nog meten! 

Voor de borstomtrek: meet de borstomvang net onder je oksels, waar je borst het grootste is. Sta rechtop en zorg ervoor dat de meetlint goed aansluit maar niet te strak zit.  

Voor je taille-omvang: meet de omtrek van je taille ten hoogte van je navel. Trek je buik niet in, maar zet je buik ook niet uit. 

En als laatste, de armlengte: houd je armen langs je lichaam. Meet vanaf je schouderbotje tot aan de pols. Neem het begin van je hand, net onder het bobbeltje van je pols als meetpunt.

Pak? Check. Schoenen?  Check. Stropdas en overhemd? Dubbelcheck! Je bent nu helemaal op de hoogte van hoe je jouw ideale (fool proof!) trouwpak samenstelt én hoe je ervoor zorgt dat hij als gegoten zit. Je zult vast en zeker stralen op de big day!

Wij wensen je veel succes en plezier met het kopen van jouw trouwpak!

Dit kan ook interessant voor je zijn:

weddingplanner jaarboek gratis bij weddingfair

Jouw eerste cadeau: het Bride-to-be WeddingPlanner Jaarboek.

Dat kan alleen bij WeddingFair, omdat wij vinden dat bij een huwelijk een cadeau hoort. Bij een bezoek aan een van onze trouwbeurzen krijgt het bruidspaar het Jaarboek van de Bride to be weddingplanner cadeau!