Picture of WeddingFair

WeddingFair

Alle blogs

Delen

Ga naar de bride to be weddingplanner:

Bezoek een trouwbeurs!

Trouwen in Rotterdam: wat moet je weten?

Rotterdam wordt ook wel Manhatten aan de Maas genoemd. Het is een moderne en artistieke stad met een toffe architectuur, maar ook genoeg historische panden. Geen wonder dat jullie in deze stad willen gaan trouwen!

Ook als je wilt trouwen in Rotterdam zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo dien je ook in deze stad in ondertrouw te gaan, zijn er verschillende kosten waar je rekening mee moet houden en moet je op tijd de trouwdatum doorgeven aan de gemeente. Hoewel de regels voor het trouwen in Rotterdam bijna hetzelfde zijn als die in Utrecht, wijden we er toch graag een artikel over.

In ondertrouw gaan in Rotterdam

Ook in Rotterdam dien je in ondertrouw te gaan. Dit kan door online een afspraak te maken of door te bellen naar 14 010. Als je samen langskomt én alle documenten in orde zijn (een geldig identiteitsbewijs, een verklaring naamgebruik… meer informatie lees je hier), dan kun je dezelfde dag de verklaring voor jullie voorgenomen huwelijk of partnerschapsregistratie afleggen. Daarnaast bespreek je dan ook meteen met de ambtenaar de huwelijks-/partnerschapsdatum, het tijdstip en de locatie. Belangrijk is dat de verklaring van het voorgenomen huwelijk minimaal 14 dagen vóór het huwelijk heeft plaatsgevonden.

Wat je nog meer moet weten over trouwen in Rotterdam

Naast in ondertrouw gaan zijn er nog een aantal andere dingen waar je aan moet denken wanneer je wilt gaan trouwen in Rotterdam.

De trouwambtenaar
In Rotterdam kun je een trouwambtenaar kiezen. Het is wel zo dat de gemeente van Rotterdam pas twee weken vóór de huwelijksvoltrekking een definitieve indeling maakt, dus bij drukte kan het voorkomen dat jullie niet de trouwambtenaar krijgen die jullie het liefst willen. Natuurlijk kun je jullie ook laten trouwen door een vriend(in) of familielid. De enige voorwaarden zijn dat hij/zij 18 jaar of ouder en niet onder curatele staat is. Deze persoon wordt dan voor de gelegenheid benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit kost €189,- euro.

Wat kost trouwen in Rotterdam?
De kosten van een huwelijk in Rotterdam zijn afhankelijk van de locatie en het tijdstip waarop je gaat trouwen. Zo kun je zelfs gratis trouwen in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam op maandag, dinsdag en woensdag van 09:00 uur tot 10:00 uur. Een eenvoudige huwelijksvoltrekking is ook mogelijk. Deze vindt ook plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam en kost €162,20. Een eenvoudig huwelijk laten voltrekken kan op maandag, dinsdag en woensdag van 10:15 uur tot 12:00 uur.

Er zijn een aantal andere locaties in Rotterdam die als Huis der gemeente kunnen dienen voor de huwelijksvoltrekking. Omdat je in Rotterdam op elke locatie en op elk gewenst tijdstip kunt trouwen, zijn hier verschillende kosten aan verbonden. De gehele prijslijst vind je hier.

Waar trouwen in Rotterdam?
In Rotterdam kun je, zoals eerder gezegd, overal en altijd trouwen, dus ook in het weekend en ‘s nachts. Voorwaarden zijn dat het een veilige locatie is en voor iedereen toegankelijk. Als bruidspaar moet je wel toestemming van de plek hebben om het huwelijk daar te voltrekken. Dit kan een gemeentelijke of niet- gemeentelijke trouwlocatie zijn. Als je wilt trouwen op een vrije, niet-gemeentelijke locatie, vul je de verklaring trouwlocatie in. Dit doe je samen met de locatie-eigenaar/-beheerder. Het bespreken en betalen van de locatie regel je zelf. Wil je trouwen in het stadhuis van Rotterdam maar is het niet meer mogelijk? De gemeente Rotterdam biedt als alternatieve locatie Bar Brasserie Engels aan.

Trouwspecialisten in de regio Rotterdam
Ben je op zoek naar inspiratie voor jullie grote dag? Bij WeddingFair vindt je meer dan 40 verschillende trouwbedrijven die de hele dag in touw zijn om jou bij te staan de perfecte trouwdag te organiseren. De entrée is helemaal gratis! Een goede kans om jou leveranciers te vinden en je vragen te stellen aan de specialisten.

Meer informatie over trouwen in Rotterdam vind je op www.rotterdam.nl/wonen-leven/trouwen. Je kunt ook bellen naar 14 010.

Dit kan ook interessant voor je zijn:

weddingplanner jaarboek gratis bij weddingfair

Jouw eerste cadeau: het Bride-to-be WeddingPlanner Jaarboek.

Dat kan alleen bij WeddingFair, omdat wij vinden dat bij een huwelijk een cadeau hoort. Bij een bezoek aan een van onze trouwbeurzen krijgt het bruidspaar het Jaarboek van de Bride to be weddingplanner cadeau!